Kaj so  ETERIČNA OLJA?

Eterična olja so naravne aromatične spojine, ki jih najdemo v semenih, skorji, steblih, koreninah, cvetu in v drugih delih rastline. So lepo in močno dišeča. Če ste kdaj uživali v vonju vrtnice, sprehodu po polju sivke ali vonju sveže odrezane mete, ste izkusili aromatične kvalitete eteričnih olj. Eterična olja lahko razvedrijo, pomirijo čute in omilijo močne čustvene odzive. Vendar uporaba eteričnih olj seže dlje kot do njihovega privlačnega vonja.

Eterična olja so zaradi njihovih zdravilnih značilnosti tekom zgodovine uporabljale različne kulture. Moderni trendi zahtevajo bolj holistične pristope k skrbi zase in vedno številčnejše potrditve praks alternativnih metod zdravljenja vodijo v ponovno odkrivanje temeljnih pozitivnih učinkov eteričnih olj na zdravje. Številna imajo močne očiščevalne učinke. Edinstvena kemična struktura jim omogoča, da ciljne učinke prenesejo z nanosom na kožo -  topično. Določena olja se lahko uporabljajo kot prehranski dodatki za izboljšanje vitalnosti in dobrega počutja.

Metode pridobivanja

Eterična olja so najpogosteje pridobljena iz rastline s postopkom hladne destilacije, pri čemer para pod pritiskom kroži preko rastlinskega materiala in pri tem se eterična olja sprostijo v paro. Ko se parna mešanica ohlaja, se voda in olja ločijo in pridobi se čisto eterično olje. Da se zagotovi najvišja kvaliteta olja s pravimi kemijskimi spojinami, morata biti temperatura in tlak skrbno nadzorovana. Premalo toplote in pritiska ne bo sprostilo dragocenega olja; preveč pa lahko uniči kemijsko sestavo izvlečka in spremeni njegovo moč.Enako pomembno kot skrbno nadzorovan postopek ekstrakcije, je tudi preudaren izbor rastlinske vrste in pravilno izbran trenutek nabiranja, ko so sestavine eteričnega olja najbolj koncentrirane, da se pridobi izvleček eteričnega olja primerne kvalitete. Ta zapleten proces je posebna umetnost, kakor tudi znanost in zahteva, da izkušeni pridelovalci in destilatorji medsebojno sodelujejo, da zagotovijo izdelek najvišje kvalitete.  

Pripombe
* E-poštno sporočilo ne bo objavljeno na spletni strani.