Varna uporaba eteričnih olj

Varna uporaba eteričnih olj


Eterična olja so ob predpostavki, da gre za kakovostna olja terapevtske kvalitete, zelo enostavna za uporabo in zelo varna. Vendar pa se je zelo pomembno zavedati dejstva, da gre pri taki kvaliteti olj tudi za močno koncentrirane rastlinske izvlečke, ki jih je treba uporabljati previdno in racionalno.

Pri nanašanju/uporabi eteričnih olj VEDNO svetujemo uporabo z nekim baznim/nosilnim oljem, predvsem ko govorimo o dojenčkih, otrocih, starejših. Zakaj? Njihova koža je še posebej občutljiva, dovzetna na dražljaje, nekomu lahko povzroči pekoč občutek. Zato za zaščito pred nanašanjem eterilčnega olja, uporabimo bazno olje. Prav tako je potrebno paziti (predvsem pri dojenčkih in otrocih), da olja ne pridejo v stik z očmi ali v usta. Tudi zato je odlično mesto nanašanja podplat oz. zatilje.

Katero bazno olje uporabiti? Najbolj priljubljena so:

Frankcionirano kokosovo olje, Olivno olje, Jojobino olje, Oljčno olje, Mandljievo olje, Avokadovo olje.

Bazna olja so super tudi za masaže, za uporabo pri večjem območju in vselej, kadar ste v dvomih, kako olje dozirati.

Nekatera olja, tudi kot so cimet, timijan, origano, lovor, nageljnove žbice, bazilika, označujemo kot vroča olja. To pomeni, da na koži lahko odzovejo zelo vroč, pekoč občutek. Taka eterična olja obvezno redčimo z baznim oljem, seveda kadar jih uprabljamo lokalno, torej na koži. Za primer dodajmo, da pa poprova meta (peppermint) spada med hladna olja in prav zaradi tega hlajenja priporočamo, da jo razredčite, preden jo naneste npr. na sence, zatilje (v primeru glavobola).

Fotosenzorična olja. Nekatera eterična olja so občutljiva na svetlobo. To so predvsem olja agrumov (pomaranča, limona, limeta, grenivka...), ki reagirajo na svetlobo. To pomeni, da če jih nanašamo na kožo in je mesto nanosa izpostavljeno soncu, solariju ali drugim virom UV žarkov, potem lahko takšno mesto spremeni pigment kože, počrni, ali se pojavi izpuščaj. 6 ur je tista meja, ki mora biti dosežena, med nanašanjem takih olj na kožo in izpostavljanju soncu.

Uživanje olj/notranja uporaba. Večina eteričnih olj na trgu ni primerna za interno uživanje. Če pa so olja certificirana kot čista in imajo oznako prehranskega dodatka, so varna za interno uporabo, seveda v majhnih količinah. Blaga olja lahko spijemo v vodi, na medu, sladkorju, pod jezikom, vroča olja raje v kapsuli. Olja uporabljamo pri kuhi, za izboljšanje okusov ali zgolj v terapevtske namene. Vedno se izogibamo predela neposredno v oči, tudi sluhovoda-torej nič v uho. Pazimo tudi na kontaktne leče, notranjost nosu, območje genitalij in podobno.

Eterična olja in nosečnost. Še posebej previdna uporaba. Obstajajo olja, ki so primerna v času nosečnosti, v času poroda in po porodu. Prav tako obstajajo taka, ki to niso. Na primer, priljubljena so olja sivke, geranije, ingverja, bergamotke, limone, sandalovine, divje pomaranče in ylang ylang-a, pa tudi druga olja, vendar o tem se vedno posvetujemo skupaj ali z zdravnikom. Na primer, poprova meta zaviralno deluje na nastajanje mleka. Če dojite, se ji izognete, če želite odstaviti, si jo kapnite v kavo ali čaj. Če želite količino mleka povečati, zmešajte eo bazilike in kopra s kokosom in namažite prsi, lahko si tudi delate obkladke.

Osebe z astmo, epilepsijo, visokom krvnim pritiskom, kronični bolniki lahko zagotovo koristite številna eterična olja, ampak prej se posvetujte z zdravnikom, kompetentnimi osebami. Primer: osebe z epilepsijo se morajo izogniti eteričnim oljem koromača, bazilike, breze, evkaliptusa in Air-a (ki lahko sprožita napad) in Zengesta-a; osebe z visokim krvnim tlakom morajo biti previdne z uporabo timijana in rožmarina.

Radi rečemo, počasi se daleč pride.  

Eterična olja so čisti koncentrati. Ko govorimo o doziranju, govorimmo o 1-3 kapljicah. Boljše manj olja in le to bolj pogosto. Za razliko od sintetičnih zdravil, ni potrebno čakati določeno število ur, predno lahko olje ponovno nanesemo. Manj je več!

Eterična olja in voda: Olja v vodi niso topna. Zato blaga olja lahko popijemo v vodi, kaj več pa ne. Ko delamo kopel, olje vedno zmešamo, spet, z nekim baznim oljem, ali milom, tik preden vstopimo v bano/kad. Olja pri vroči temperaturi še prej izhlapijo. V izparilnikih/difuzorjih/vlažilcih jih seveda zmešamo z vodo, pomembno je le, da se ne pregrevajo.

V primeru, da eterična olja pridejo v stik s služnico (npr. oči) jih ne spiramo z vodo, temveč z baznim oljem.

Nekatera eterična olja so vnetljiva, zato tu velja tudi opozorilo stran od ognja.

Test občutljivosti na določeno olje: Tisti, ki ste bolj občutljivi in nagnjeni k razdraženi koži, naredite najprej test. Malo baznega olja nanesite na notranjo stran kolena, na spodnjo podlaht in na notranjo stran zapestja. Po 1 uri bo vidno, če ste slučajno preobčutljivi. V takem primeru poskusite najti dobitno kombinacijo, torej več baznega, manj eteričnega olja. Večina se na čista, kakovostna olja dobro odziva. Posebej čajevec (melaleuca, tea tree) in sivka (lavender) sta znana kot varna olja za direktno nanašanje na kožo. Delujeta blago in navadno jih je treba nerazredčene nanašati na mesto pikov žuželk, mozoljev, pri vseh težavah s kožo.Pripombe
* E-poštno sporočilo ne bo objavljeno na spletni strani.